PROGRAM for the Indiana Section MAA SPRING MEETING 2013 Indiana University East – Whitewater Hall Friday/Saturday, March 22-23 2013

Friday March 22

3:00-5:00 Confer	ence Registration.	Whitewater Lobby

3:30-3:50 ICMC Registration......Whitewater Lobby

4:00-4:15 ICMC Orientation...........Whitewater – Vivian Auditorium

4:30-6:30 ICMC – Classrooms TBD

	Contributed talks	
	Whitewater 202	Whitewater 213
	Moderated by: Bob Mallison	Moderated by:
4:30-4:50	The Course Design and	True or False?
(20 mins)	Technologies for the	Teaching Proofs in an Online Class
,	Online Upper Level Math Classes	Markus Pomper
	Young Hwan You	
4:55-5:15	Inverted Classroom for	A Math Degree Online –
(20 mins)	Multivariable Calculus	The Administrative Perspective
	Paul Drube	Neil Sabine, Markus Pomper

5:00-6:30 Executive Board Meeting...Whitewater – Community Room

5:20-6:20 **Project NExT – a professional development program of the MAA for new faculty**Aparna Higgins, University of Dayton & Project NExT Director...Vivian Auditorium

6:30-7:30 Dinner and Awards......Whitewater Lobby

7:30-8:30 The Jungles of Randomness

Ivars Peterson, MAA Director of Publications and Communications...Vivian Auditorium

Saturday March 23

7:00-8:00 Chairs/Liaison's Breakfast...Carvers Restaurant 2270 Chester Blvd, Richmond, IN 47374

7:45-9:00 Conference Registration.....Whitewater Lobby

8:35-8:45 **Welcome**

Larry Richards, IU East interim chancellor..................Vivian Auditorium

8:45-9:45 **Sequences of Polygons**

Aparna Higgins, University of Dayton & Project NExT Director...Vivian Auditorium

	Contributed talks					
Room	Whitewater 202 Moderated by: Robert Merkovsky	Whitewater 212 Moderated by: Justin Gash	Whitewater 213 Moderated by:			
9:50-10:15 (25 min)	New bijections from n-color compositions Caroline Shapcott	Student Workshop Analysis of Games Kristin Farwell	Workshop Writing Mathematics Well Ivars Peterson			
10:20- 10:45 (25 min)	Calculus and Video Games Derek Thompson					
10:50- 11:15 (25 min)	Matrix Forms of the Greub-Reinboldt Inequality Morteza Seddighin	Risk Averse Risk Ian Line (**)	Indiana Project NExT Panel Session Incorporating History across the Math Curriculum			
11:20– 11:45 (25 min)	Solving Maximization/Minimization Problems by Elementary Means Michael Xue	3 cards, 2 players, 1 game: A statistics-based strategy Amy Forbes (**)	Daniel Curtin Colin McKinney Jeff Oaks Danny Otero Moderator: Colin McKinney			

• student talks: (*) graduate student; (**) undergraduate student

11:50-12:00 ICMC Results......Vivian Auditorium

12:00–1:00 Lunch......Whitewater Thru Den

1:15- 1:45 Business Meeting.....Vivian Auditorium

Contributed talks				
Room	Whitewater 202 Moderated by: Robert Merkovsky	Whitewater 212 Moderated by: Justin Gash	Whitewater 213 Moderated by:	
1:50–2:10 (20 min)	Volumes of Higher Dimensional Balls and Spheres Andy Rich	A Partial Understanding of Fractions among Pre-service Teachers James Valles, Jr.	How to get kids excited about math? Xuan Ma	

• student talks: (*) graduate student; (**) undergraduate student

GENERAL ADJOURNMENT -- See you October 26, 2013 at University of Southern Indiana